2010

2010

 

I 2010 fik jeg så endelig mulighed for at vise Helmer hvad jeg havde oplevet i turene jeg havde haft til Spanien

 

 

 

Forårstur til Spanien.

6. april.

Så er det ved at være tid til at få det sidste ordnet og komme af sted. Camperen står uden for døren, den er pakket og klar, vi skal lige have tømt køleskabet her inde og fyldt det ud i vognen så starter vi.

Vi skal ind over byen og ordne et par småting, derefter går det mod grænsen, der skal fyldes gasflasker i Süderlügum og handles lidt hos Fleggaard, ellers går det bare mod syd, over Hamburg.

Jeg har lige skrevet rute ud på Michelin`s liste, 1203 km. og 11 timer og er Motorvej hele vejen, der er andre muligheder, var inde og kikke på den korteste rute som er 200 km kortere, men tager 5 timer længere at køre. Så vi snupper motorvejen, hvilket sikkert også er lige så økonomisk i forhold til at skulle ”holde bilen i gang” ekstra 5 timer.

Så går det bare sydpå, vi har været inde og få fyldt begge gasflasker, handlet en smule hos Flegaard og nu er vi på vej mod Hamburg. Trafikken er nogenlunde, vejene ikke de bedste efter vinteren så det bumper lidt ind imellem.

Vi holder nu ved en Autohof få km. nord for Bremen, kl. er 23.00 og vi vil smutte under dynerne.

Der er 11⁰ ude og vi har kørt 365 km.

7/4

Vi har sovet godt, vi har ikke haft varme på i nat, det har ikke været koldt. Vågnede til en dejlig skyfri morgen sol og 13⁰.

Vi har kørt 150 km. og holder nu ind ved en McDonald, ikke for at købe noget, men de har HotSpot som vi kan bruge når vi holder på parkeringspladen, vi skal have os koblet på, og så er den første time gratis, og det er jo nok til vi er gennem Tyskland. Vejret er skønt, vi har siddet ude og drukket formiddagskaffen, termometeret står på 20,7 ⁰. Foråret er en smule længere fremme her nede, vi snakker om hvor dejlig det er at kikke på de sart lysegrønne træer.

Der har været en del trafik undervejs, og en hel del kø, den har vi nu sluppet for, da det kun har været lastbilerne, men dem er vi let og elegant kørt forbi, køen skyldtes at der er rigtig meget vejarbejde, man er ved at udvide motorvejen på mange strækninger så den bliver 6 sporet.

ØV vi har lige undersøgt, og prøvet at logge os på internettet, det skal gøres via mobiltelefon nr. og det kan kun lade sig gøre med et gyldig Tysk mobilnummer, og det har vi jo ikke.

Dagen er blevet brugt til at køre så vi er kommet så langt mod syd som muligt. Vi stoppede ved den første rasteplads efter den Franske grænse 20 km. syd for, og overnattede der, vi kunne opholde os udendørs med en tynd trøje kl 22.00 uden at fryse.

Da temperaturen var højest i dag var der 24,9 grader. - skønt, rigtig sommervejr.

 

Det er da muligt at bosætte sig på en rasteplads

 

8/4

Vågnede til en lidt mere kølig dag, det skifter lidt mellem 11 og 14⁰. Vi mangler 230 km. før vi er fremme ved den campingplads tæt på Paris, som vi har bestemt at vi vil være på et par dage.

Vi vil lade camperen stå på pladsen og tage toget til Paris og bruge en dag på at kikke på byen.

Vi har brugt en hel del tid på at køre de 230 km.vi skulle køre i dag. Vi startede til morgen med at sætte GPS`en til at undgå betalingsveje, vi har kørt på udmærkede veje, men er kommet gennem mange byer både små og større, det har været hyggeligt, og vi har set mere end hvis vi kørte på motorvejen.

Ved frokosttid fandt vi et sted hvor vi kunne køre ned til en flod, det viste sig at det var nedkørslen til en fabrik, inden jeg nåede at få maden ud af køleskabet kom der en mand i en bil og fortalte at det var privat, og at vi ikke måtte overnatte der, Helmer sagde at vi bare skulle spise frokost og derefter køre videre, - så måtte vi godt holde der - Problemet er, når man køre ad landevejene er der ingen eller i hvert tilfælde meget få rastepladser, og de parkeringsområder der er, er bare en ”lomme” ind ved vejen hvor trafikken køre forbi i 1 m. afstand, og sådan et sted gider vi ikke holde, så vi er glade når vi finder noget alternativt.

Vi har handlet i Intermarche og er nu nået frem til Campingpladsen.

Pladsen har en rigtig fin beliggenhed på en Ø i Seinen, vi har fået en parcel ud mod floden så vi syntes det er rigtig fint. Vi kan sidde under makisen og 10 m. væk er floden med en del trafik af flodpramme.

Der er rigtig mange på Campingpladsen, en meget stor del er Englændere hvilket vi ikke har set før.

I morgen vil vi tage turen til Paris, det tager 20 min. at køre der ind med toget.

 

 

 

 

9/4

En hel dag i Paris…..

Vi startede ved 10-tiden på cykler mod stationen, kørte en lille omvej før vi fandt den. Vi havde fået oplyst, at vi kunne købe en billet der varede et døgn og vi kunne køre med alle busser og tog i hele Paris og omegn.

Vi blev enige om at vi ville starte på Monmartre, vi skulle skifte tog for at komme der op, togbilletten gjaldt også til det lille kabinehejs man kan tage op til det øverste punkt på Monmartre, så det skulle også prøves, og så sparede vi at skulle ”klatre” op af de rigtig mange trapper.

Vi så Sacre Coeur kirken, og kikkede bagefter på pladserne bag kirken med alt kunstnerlivet, gadehandlere og souvenir butikkerne, Vejret var pragtfuld, omkring 25⁰, folk gik rundt i sommertøj og mange sad og solede sig. Vi fandt en restaurant hvor vi kunne sidde i solen, ville egentlig have haft et eller andet let til frokost, men endte med at bestille en menu med 3 retter, det var rigtig godt og vi nød det, maden var god og til rimelige penge, så kunne vi nøjes med at spise et stykke rugbrød til aften.

Efter at have travet gennem de små gader bag Sacre Coeur gik vi ned til Plads Pigalle og tog et tog ind til Concorde pladsen og så os lidt omkring, gik en tur ind i Tuilerie haverne, her var rigtig mange mennesker som nød vejret i solen, vi fandt en café hvor vi kunne få eftermiddagskaffe som vi drak under de grønne udsprungne kastanje træer.

Vi gik derefter ned til Seinen hvor vi købte billet til af af bådene der sejler der, den billet vi fik købt kunne vi bruge resten af dagen, stå af og på båden som vi havde lyst, til kl. 20.00 om aftenen.

Da vi havde sejlet hele ruten rundt som tog 1½ time, stod vi af ved Eifeltårnet og gik og kikkede lidt der, havde ikke det store behov for at komme op, heller ikke særlig meget lyst til at stå og vente i den meget lange kø som var der, og øverste platform var lukket, så man kunne kun komme op til 2. etage.

Klokken var efterhånden også blevet 19.00 så vi syntes det var ved at være tid til at tage tilbage til campingpladsen. Gik ned og fandt en metro som vi kunne køre med til vi skulle skifte til RER toget. Alt gik fint, har ikke haft problemer overhovedet med at finde ud af Metroen eller toget, det eneste problem er det Franske, vi kan altså ikke rigtig læse hvad der står på oversigten på Metrostationerne, så det endte med at det RER tog vi kom med ikke stoppede ved Maisons- Laffitte hvor vi skulle af, vi måtte med til den næste station skifte der og køre tilbage.

Vi var hjemme kl. 20.30 og fik lige et stykke rugbrød med sild og Karrysalat inden vi syntes det blev for køligt til at sidde udendørs.

Nu er aftenskaffen drukket og vi er helt sikkert trætte nok til at gå meget tidlig i seng i aften.

I morgen køre vi videre…..

 

10/4

Igen en køredag, vi har dog kun kørt knap 400 km. Vi er kørt ind på en autocamperplads ca. 25 km. nord for Chatellerault hvor jeg havde et par dages pause sidste år, her bliver vi måske til mandag.

Her er Internet og rigtig gode forhold. Vi fik en fin modtagelse, ejeren kunne kende mig fra sidste år, så han var straks henne og hilse på os.

 

 

11/4

En lidt kølig morgen, ikke mere end omkring 13 grader, men skyfri og sol.

Vi bestemte os alligevel til at fortsætte og komme et stykke længere sydpå. Vi var lidt længe om at bestemme os til at køre videre, så vi nåede at spise frokost inden vi startede

Vi har et mål for dagen, landsbyen Oradour-sur-Glan, hvor den gamle by står som et monument over den massakre tyskerne lavede i byen 10. juni 1944. hvor over 600 menneske blev slået ihjel og byen brændt ned.

Vi gjorde holdt for kaffepause ved en fiskesø i et parklignende område med et stort slot i baggrunden, et rigtig hyggeligt sted, syntes vi, - indtil vi skulle fotografere en mængde Mistelten i et træ, vi kom til at se, at i træet, på en af de nederste grene hang en død slange, omkring 1½ m. lang, så var det hele ikke helt så idyllisk og hyggeligt mere, men ret ulækkert, og hvor mange af dens venner var rundt omkring os i græsset??? UF!!

 

 

 

Vi drak Kaffen færdig og fik næsten ”kvalt” de sidste Wales boller – købte en pose helt friskbagte i et butikscenter i går, de kostede 1,99€, - med vores bagerpriser i DK regnede jeg med at der var 4, højest 6 stk. Jeg syntes godt nok at posen var temmelig stor, og da jeg fik den åbnet var der 15 stk.

 

Vi kørte mod Oradour-sur-Glane, og kom lige en tur på bjergkørsel på en meget smal vej inden vi var fremme ved en fin autocamperplads i udkanten af den ”nye” by.

Det viste sig at en af de få ledige pladser var nabopladsen til et Dansk par fra Ishøj, Den første Danske autocamper vi har mødt til nu. Vi fik en god og lang snak i den kølige blæst udenfor bilerne inden vi gik hver til sit og spiste aftensmad. Efter maden tog vi cyklerne og kørte en tur rundt i den ”nye” by for at se den, og få os orienteret om hvor vi skal finde den gamle by i morgen.

 

 

Den fine Stellplads i Oradour-sur-Glan Der var toiletter vand og tømmemiligheder og den var gratis

 

12/4

En kølig morgen 9⁰

Efter morgenmaden kørte vi ned til P. pladsen ved ruinbyen. Vi var rundt og kikke, og på Kirkegården og se monumentet over de mange mennesker og stenene med deres navne.

Vi var der omkring 4 timer og det var meget trist at gå rundt der

 

 

 

Vi kørte videre mod Bordeaux, på vejen besøgte vi en vinbonde – i hvert tilfælde besøgte vi hans vinmark hvor der lige var en fin plads hvor vi kunne stille bord og stole og sidde ved vinstokkene og spise frokost, det var nu omkring 18⁰ det blæste, men sad man i læ var det rigtig fint at sidde ude.

 

 

 

 

Efter Bordeaux kørte vi igen ind på landevej N10, vi ville følge den til Bayonne. Det et en strækning på omkring 130 km. med 4 sporet vej og Pinje skove på begge sider, en helt anderledes natur en vi hidtil har kørt igennem.

Vi drejede fra i Bayonne og kørte mod St. Jean Pied de Port hvor vi er kommet frem i god tid til at få en plads på autocamperpladsen der nu, en time efter vi er kommet, er fyldt helt op.

En gang dåse Gullasch suppe med frisk flutes til aften og en lille tur rundt i byen før vi smuttede under dynen.

 

N 10 er en ganske udmærket vej fra Paris til den Spanske grænse, man kommer ind gennem mange byer, men der er til at leve med man får jo set en del mere end når man køre på en kedelig motorvej, og man spare motorvejsafgiften. Den vej vil jeg vælge til enhver tid hvis/når jeg skal i den retning igen, vejen er også fin at bruge med en campingvogn på krogen.

13/4

Overskyet og igen en lidt kølig morgen, vi har været en tur rundt og se St. Jean Pied de Port, jeg fik formiddagskaffe på en cafe mens Helmer tog turen op til Citadellet på bjerget over byen.

Min ryg er en smule bedre og gør knap så ondt når jeg går, men jeg har det bedst på steder der er plan, men jeg kan efterhånden godt klare et par km.,-men Citadellet lod jeg Helmer om, jeg var der sidste år.

Da vi kom tilbage og var ved at gøre klar til at køre kom der en Fransk mand og spurgte om vi var Danske, for han var Dansk gift, og han ville da lige hente sin kone så hun kunne snakke lidt Dansk med os. De var på vej hjem til Middelhavsområdet nær Nice, de kom fra Marokko, hvor de havde kørt rundt i 3 måneder. Efter at have hyggesnakket med Hanne, gjorde vi klar og satte GPSen til Roncevalles, så var vi sikre på at komme den rigtige vej over Pyrenærene.

Vi har haft en flot tur og holdt oppe i passet Ibañeta, vi har nydt udsigten og vi har spist vores frokosten her oppe, så nu vil vi videre mod Pamplona.

 

 

 

I Pamplona var vi i et par butikscentre for at se om vi kunne finde ud af og få købt noget internetforbindelse a la 3G ,det kunne vi godt, men det er meget indviklet og omstændigt, man skal have en Spansk bankkonto for at det kan lade sig gøre, og det er meget dyrt. Har man selv et modem koster det 59€ for en måned og skal man også have modem med koster det yderligt 59€, så det kan godt løbe op.

Vi kunne ikke finde et overnatningssted i byen, så vi kørte ud på motorvejen og overnattede på en udmærket rasteplads.

Satte lige en DVD på computeren og så en god film inden sengetid.

 

 

 

14/4

I dag har vi kørt stille og rolig ad landevejen, stoppet i flere af de små byer for at gå en tur, har spist frokost på en bar sammen med de lokale og ellers bare kørt på må og få.

Vi vil ind på en campingplads til aften, var lige inde i Logroño på en plads der lå meget central i forhold til byen, men for det første havde de ikke Internetforbindelse på pladsen, og for det andet ville de have 32€ pr. nat, havde det været en luksusplads med internet og en hel masse lækre faciliteter havde vi måske sagt Ok, men pladsen virkede kedelig og nedslidt, så vi sagde pænt tak for kikket og fortsatte.

Vi er endt på en campingplads lige udenfor Navarette, pladsen er Ok, gratis Internet i baren og vi får 15% på et 4 år gammelt Acsi kort – fornemt – så her bliver vi et par dage. Prisen, Ja den er til at overkomme, 31€ for 2 overnatninger, så det er bare fint.

 

15/4

I dag er det bare en driverdag, vi sidder i baren på campingpladsen da det er her vi kommer på Internettet, det "koster" et par kopper kaffe da der er meget koldt i lokalet, der er mere varmt ude, selv om dagen er både kølig og overskyet.

I formiddag var jeg i receptionen for at spørge om hvor vi her i området kunne finde en campingforhandle, den unge mand der passer stedet spurgte hvad vi manglede, jeg fortalte at vi ville købe et løs trappetrin, vi er glad for vores løse trappe, og har vænnet os til den siden vi havde hundene som ikke turde gå ud af vognen på trinnet til at trække ud, men kun ville bruge den "løse" trappe.

Den unge mand i Receptionen bad mig vente et øjeblik, efter et par min. kom han tilbage med en helt ny trappe vi kunne købe - min dag var reddet!!!!!- Han fortalte at da der overhovedet ikke er nogle campingforhandlere i regionen har de her på pladsen et lille udvalg af campingudstyr som de sælger, de har trapper, teltstænger o.l så de kan hjælpe folk i en nødsituation, fin service..

I dag er der højest 14 grader, og vi glæder os til weekenden som vi regner med at tilbringe i Burgos, der skulle det blive omking 20-21 graders varme.

Eftermiddagen har vi brugt til at slappe af og hygge os, det regnede en smule sidst på eftermiddagen. Helmer har hængt en stang op i køkkenet så jeg igen kan få mine bøtter op at hænge, det er rigtig dejligt. Jeg har fåt installeret skype på min minicomputer, så vi har snakket med Michael, Lone og børnene der hjemme, det var hyggeligt.

Nu vil vi slutte aftenen med en film på DVDen og et stort krus varm Cacao men et "skvæt" Cognac, det skulle varme så godt.

 

 

 

16/4

 

Vågnede til en dejlig morgen med sol og varme, så efter morgenkaffen ude under markisen fik vognen lige en tur med kosten og et par småting blev også ordnet. Vi tog det som sædvanligt rolig, - man er vel på ferie, - Vi var klar til at køre omkring kl 12.00.

Vi stoppede i Santo Domingo de Calzada hvor vi var rundt og se byen, i Kirken og se hønsene og - Aase hvis du læser dette ! - Ved bageren med de lækre kager og chokoladefigurerne. Vi spiste frokost på en bar ved skolen før vi fortsatte videre. Vi holdt for eftermiddagskaffe i Villafranca Montes de Oca, hvor vi stoppede på parkeringspladsen ved en lille bar som var tilholdssted for Pilgrimmene i 2008 da jeg var på Caminoen.

Det er rigtig sjovt at komme tilbage til de steder man har været, og jeg syntes det er rigtig fint at dele de oplevelser jeg havde den gang, med Helmer nu. Mange steder vi kommer forbi kommer der pludselig ting jeg husker, som nu i dag da vi gik rundt i Santo Domingo de Calzada, hvor jeg kikkede ned af en gade vi gik forbi, og pludselig huskede jeg bageren som Aase og jeg var helt vilde med, jeg sagde til Helmer at vi skulle hen til bageren, da han ikke lige kunne se en bager undrede han sig, men da vi kom der hen syntes han det var sjovt med alle de spændende ting de havde der inde. Bl.a havde de i år gule ændre med rødt næb, præcis som dem børn har med i badekarret, Helmer troede også at det var plastik ænder, men det VAR chokolade. Vi købte dog ingen, men købte 2 stk. Asparges lavet i chokolade, 2 kager formet som en musling med en Pilgrim i midten af kagen, alt kunne spises.

 

 

 

 

 

Vi er nu nået til Burgos hvor vi har planer om at blive et par dage da der er meget i byen vi gerne vil se. Helmer har fået et Pilgrimspas i dag, og han har købt sig en taske – en rummelig mavebælte taske, hvor han kan have de ting han har brug for at have lige ved hånden uden at skal have rygsækken af. Vi har snakket om at han starter med at gå når vi når til Astorga, og der til skulle vi gerne nå på tirsdag da der er marked i byen. og det vil jeg gå rundt i en hel formiddag og kikke, og måske også købe noget, sidst da jeg var til marked i Astorga kunne jeg bare gå og kikke uden at købe, for hver gang jeg blev fristet tænkte jeg, - det skal slæbes i rygsækken flere hundrede km., og den var tung nok endda, så dengang fik jeg ikke handlet, men det er jeg sikker på at jeg gør på tirsdag, om ikke andet så skal vi jo have mad i køleskabet .

Det har "dryppet" lidt fra skyerne da vi ankom til Burgos og nu kl. 19.40 er det lidt køligt, men det har været smukt vejr i dag 21⁰, og det skulle blive lige så godt i weekenden.

Vi er på Internettet her på pladsen, men det er lidt ustabilt, og det er også nogle underlige priser de har for 6 timer skal man betale 2€ og for en uge koster det 3€, da vi skal være her i 2 døgn ville jeg bare købe en uge til 3€, men det kunne jeg ikke når vi ikke skulle være her en uge, så vi har betalt for 6 timer i dag og skal så købe til nye 6 timers forbindelse i morgen - lidt grov syntes vi, for vi kan heller ikke bruge den samme kode, vi skal hver købe vores forbindelse

Nu vil jeg se hvad jeg kan finde i skabene og køleskabet vi kan spise, vi regnede med at butikken her på pladsen havde åben så vi kunne købe lidt ind, det er højsæson her så alt burde jo være åben, men det er det bare ikke, og der er 5 km. til nærmeste supermarked, så der er ikke andet at gøre end se om vi kan finde noget spiseligt.

 

 

 

 

 

17/4

Vi var ved at være godt trætte af campingpladsen i Burgos, dårlig service og negativ betjening, så vi bestemte os for at de ikke skulle have fornøjelse af vores selskab længere, det var også alt for dyrt i forhold til hvad vi fik for pengene.

Vi havde et sted fundet en side med Link og koordinater til autocamperpladser i Spanien, og der skulle være, ikke mindre end 2 stk. i Burgos, så vi pakkede sammen og forlod campingpladsen. Vi kørte efter det ene af koordinaterne og fandt en Parkeringsplads i midtbyen meget tæt på centrum. Det var en betalingsplads og vi havde lidt svært ved at forstå hvordan DET skulle gribes an, men efter at have stået og ”rodet” en tid med det – forsøgt pr. ordbog at oversætte – fandt vi også nogenlunde ud af det, men vi kunne ikke få automaten til at accepterer vores 2,50€ som vi skulle betale for at holde der i 120 min.

Der kom en Spansk ung dame og spurgte om hun kunne hjælpe os – Dagens redningsmand/kvinde, vi havde proppet for mange penge i –derfor - Vi skulle kun betale til Kl. 14.00, derefter kunne vi holde der til mandag formiddag kl.10.00.

 

 

 

 

Da vi fik styr på tingene og fik vores P. Billet gik vi op i byen, vi skulle bl.a. se Katedralen, den er imponerende, flot og meget rigt udsmykket, vi brugte over en time der inde, og overværede lige sidste del af et bryllup i et af sidekapellerne.

Efter at have kikket Katedralen var vi ved at være godt sultne og fandt et sted at spise frokost. Efter en tur gennem flere af gågaderne gik vi tilbage til bilen, vi skulle finde et sted at købe ind til weekenden. Vi satte GPS`en til et indkøbscenter, og endte i et af de helt store.

Vi havde begge talt om at vi trængte til at få håret studset, og da Helmer så en frisør, og fandt ud af hvad det kostede ville han ind og se om han kunne få en tid, han nåede lige indenfor døren før han fik besked om at sæte sig i frisørstolen, og så gik det stærkt……

Jeg stod lidt og kikkede, spurgte så om det også var muligt at jeg kunne blive klippet – og det kunne jeg. Så efter en god halv time var vi begge klippet – pænt, men lidt vel kort men vi er tilfredse.

Vi fik handlet, og brugte en del mere tid end nødvendig på at gå rundt og kikke da vejret ikke var til ret meget andet, det regnede rigtig meget udenfor.

Efter at have spist en ”overdådig” McDonald middag forlod vi Burgos ved 18-tiden, ville bare køre en times tid.

Da vi kom til Carriõn de los Condes var der et skilt der vise Autocamperplads, der valgte vi at blive for natten. Afsluttede aftenen oppe på en af byens barer med en kop kaffe inden vi gik i seng.

 

 

 

 

 

18/4

Dejlig morgen 14⁰ , så det skal nok blive varmt når solen kommer frem.

Vi kørte mod Leon, var inde og kikke på landsbyerne og andre små byer vi kom igennem, - vi har set rigtig mange storkereder i dag.

I Leon fandt vi en parkeringsplads, men blev så i tvivl om vi skulle gå ind til byen, hele himlen rundt omkring os var kul sort og det trak op til et enormt uvejr, vi ventede en tid før vi bestemte os, men det blev kun endnu værre så vi opgav og kørte videre mod Astorga, dog med en hel del stop under vejs da der var rigtig mange ting jeg skulle vise Helmer

Vi fandt autocamperpladsen, som jeg kendte fra sidste år, her holdt ikke nogen da vi kom, men i løbet af et stykke tid begyndte det at myldre ind med autocampere, de skulle dog ikke blive men have serviceret bilerne inden de køre hjem fra weekendturen. Det var en karavane på 7 campere fra klub AC Pasiõn i Asturias. Jeg spurgte dem om de kunne fortælle os hvor vi kunne få vores spildevandsafløb repareret, de kikkede lidt på det men mente ikke det kunne lade sig gøre her i området. De snakkede kort sammen og så skete der pludselig en masse på meget kort tid, alle mændene gik i gang med et eller andet omkring vores camper, og i løbet af nul komma nul fungerede afløbet efter at de havde lavet et Storm-P system ved hjælp af en gammel støvsugerslange, Gaffa tape og en tyk pind med isolerbånd omkring så det fungerede som prop i slangen. Alle var søde, hjælpsomme og iderige skal jeg love for, så vi var rigtig glade for at vi igen kan bruge vores spildevandstank. Vi vil se om vi kan få det repareret i La Curuña når vi kommer der op, det er en større by hvor der skulle være gode muligheder for at vi kan finde en autocamper forhandler med værksted.

 

 

Her på Autocamperpladsen i Astorga ordner de unge spanske mænd lige vores afløb mens de unge koner delte lækker kage rundt.

Vi bliver her i Astorga et par dage, her er rigtig meget der skal udforskes, og så er her et kæmpe stort marked oppe i byen på tirsdag. Vi skal se Katedralen, Gaudis Bispepalads, nogle romanske udgravninger ved San Francisco kirken, en tur rundt på bymuren og måske på Chokolade museum og opleve., her ER rigtig meget at se på.

 

Aftensmaden i dag spiste vi på en restaurant oppe i byen, der var kun Spansk spisekort så det va noget med at bestille det ”sikre”. Lomo, som er en fiskeart, kender jeg og syntes godt om, så det bestilte jeg, men det var lidt specielt tilberedt. Et stort stykke fisk i en ildfast skål, som nok mere eller mindre blev friturestegt i fedtet i skålen øverst var der 3-4 æg som efter turen i ovnen var blevet til et ”låg” af spejlæg over fisken, en lidt mærkelig sammenblanding efter danske forhold, men det smagte rigtig godt. Jeg fik en ekstra tallerken som jeg kunne komme retten over på så den kom væk fra alt det fede det svømmede i. Efter Dessert og en god kop kaffe cyklede vi ”hjem” i let fugtig vejr.

 

 

 

19/4

En kølig dag, gråvejr og lidt trist, vi har sat varme på i vognen for første gang. Kørte op til byen, og gik rundt og så noget af det vi havde planlagt, --------og så blev det varmt!!!!

Vi sidder på en bar hvor der er internetadgang, og det er nok 25 grader ude, her inde er der dejlig køligt.

Jeg har lige kikket vejrudsigten for de næste dage, og den siger at det bliver rigtig fint sommervejr, så vi håber det kommer til at passe.

 

 

 

20/4

En rigtig fin dag. Lunt fra morgenstunden, så jeg kunne køre op i byen uden at tage jakke på. Markedet er som jeg husker det, stort og spændende. Jeg fik købt en ny pung, den har jeg manglet et stykke tid og var heldig at finde en der var næsten som jeg gerne ville have den. Fik også et nyt sæt nattøj og en bluse, men så var der heller ikke mere jeg havde lyst til. Da jeg kom tilbage til camperen syntes Helmer ikke at jeg havde fået købt særlig meget.

 

 

 

 

På marked i Astorga

Vi fik lige foretaget den "lille" rengørings tur inden vi startede. Og så var det af sted mod Ponferrada hvor vi gerne skulle nå til inden det bliver for sent.

Vi kørte en lidt alternativ vej, små smalle veje over El Ganso, Rabanal del Camino til La Cruz de Ferro som er Caminoens højeste punkt 1505 m. Vi holdt pause oppe ved korset, var rundt og kikke, det var rigtig koldt, og på alle bjergene rundt var der sne, mere sne end jeg husker at have set de to andre år. Vi fik en tår kaffe og en ostemad før vi kørte videre, snakkede med et Fransk par i en autocamper for at høre lidt om vejen mod Acebo da jeg var lidt nervøs for at skulle gennem byen, gaderne er meget smalle og de fleste steder er der på 1. sal af husene, en træ udbygning som rager et godt stykke ud. Det franske par sagde god for at vi kunne komme igennem, og det kunne vi også, men det var smalt skal jeg love for, jeg åndede lettet op da vi var ude af byen.

 

 

Sten"bjerget" på toppen af Cruz de Ferro

 

Som pilgrim bringer man en sten med hjemme fra, Stenen symbolisere en byrde man bære på

Når man når toppen af Cruz de Ferro ved pælen med Jernkorset, lægger man sin sten fra sig -

man lægger sin byrde fra sig - og lettet for det der har tynget kan man komme videre.

 

 

 

Forrige år da jeg gik denne vej, gik jeg i snestorm op til Korset sneen piskede ned i 5-6 timer, og på den anden side af bjerget var der ikke kommet sne.

 

Denne gang var det rigtig koldt på vejen op en is kold vind, og da vi kom over toppen var det dejlig mildt og ret hurtig kørte vi i 24⁰, her omme var lyngen begyndt at blomstre og træerne mere udsprungne end på vej op til passet. Det var en fantastisk smuk tur, og da vi var næsten oppe gjorde vi et holdt og så at oppe over os svævede en Ørn. Det var et smukt syn.

Efter Acebo kørte vi forbi et par unge mænd vi havde snakket med på en bar i Astorga i går, vi stoppede og hilste på dem, den ene er Russer fra Sibirien og den anden Italiener, de spurgte om vi skulle overnatte i Ponferrada og hvis vi skulle om vi så ikke kunne mødes og få en drink sammen på en bar i aften.

Vi er nu kommet ned til Ponferrada og holder ved Alberguet som tilfældigvis også var det sted vi havde koordinater til fra Stellplatz bogen. Jeg er ved at lave mad, og om en time er de unge mænd sikkert fremme, så går vi på Bar. Klokken er 20.00 og her er 23,3⁰ overskyet men dejlig vejr.

 

 

 

21/4

Regn og kun 14⁰ til morgen, vi kørte fra Ponferrada ved 10-tiden, det var holdt op med at regne konstant, men stadig byger. Vi kørte ud til et mega stort butikscenter hvor jeg husker en rigtig god forretning fra sidste år, Helmer fik købt ny skjorte med tilhørende T-Shirt og jeg fik købt et par bluser med korte ærmer, så har jeg nogle til det "måske" bliver varmt vejr igen.

Vi kørte nu ind i bjergene, målet for i dag var O Cebreiro i 1300m. højde. På vej op så vi endelig de lilla bjerge, dvs. Lyngen blomstre så bjergsiderne er Lilla, det er meget smukt.

Bjergene i denne del ag Galicien er i blomstringstiden Lilla med hvide og gule "pletter", det gule er store områder med Gyvel, men det kan også være hvid Gyvel, og der er utrolig meget hvid Lyng, lyngen er ikke som den danske hedelyng, den er busket stor fyldig og høj, da jeg fik ad stierne op til O Cebreiro gik stien nogle steder gennem store Lyng og Gyvel områder, Lyngbuskene kunne være 1½-2 meter høje det er meget smukt .

 

 

Vi startede i O Cebreiro med at gå på bar og få frokost, Caldo Callego, en Gallisisk suppe, lavet på kål og kartofler - nu var vi jo også kommet til Galicien.

Efter at have kikket det vi skulle og havde lyst til på O Cebreiro gjorde vi klar til at køre, nu var skyerne også kommet så langt ned over bjerget at vi alligevel ikke kunne nyde den smukke udsigt.

 

O Cebreiro er en helt speciel Galisisk landsby alle husene er bygget i kampesten og de få gader der er, er belagt med pigsten, flere af landsbyens huse er Galisiske rundhuse og byen er meget middelalderagtig og er form for frilandsmuseum. I weekenden kommer folk i busser og restauranter og cafeer er propfyldte, på hverdage er det mere behageligt at besøge byen.

 

 

 

 

 

Vi Vi fortsatte til Triacastela og stoppede ved Aizenea, alberguet hvor jeg var sidste år i april, jeg ville besøge Lucita, jeg gik stille ind af døren og sagde lige så stille Hola` , og så var der pludselig ikke stille mere, Lucita råbte op og blev helt vild glad og overrasket over at jeg pludselig stod der i døren. Hun sagde en frygtelig masse på spansk, meget længe og meget højt, og blev ved med at give mig knus og kram. Med tegn fagter og en hel masse på Spansk forstod jeg, at hun ville have at vi skulle blive og overnatte. Så nu sidder vi på Alberguet og har sendt Lucita hjem til en friaften, vi har lovet at vi ikke køre før senere i morgen så vi kan hygge os sammen.

Jeg har vist Helmer byen, det er jo hurtig overstået, 2 lange gader og lidt sidegader med højest 3-4 huse i hver, vi har været hos Pedro og drikke Kaffe på Bar Rio, og senere var vi henne og spise hos ham, sjovt, for han kunne huske at jeg ikke skulle have vin til maden men en Cola, og han kom med Kaffe til os efter vi havde fået desserten, så vi blev rigtig kræset for.

 

 

På Aizenea har vi fået vores eget rum, det rum som jeg havde sidste år som værelse, vi har vores eget badeværelse med karbad, og Helmer syntes det er vældig sjovt at han skal sove på Albergue i nat.

Vi har bestemt at vi lige klare morgenarbejdet som tak for overnatning til Lucita. Der er kun 6 pilgrimme i nat, så det er til at overse i morgen tidlig.

 

 

 

Pilgrimme aftenhygger i opholdsrummet Aitzenea

 

 

- Det blev nu en af de besværlige aftener med en Pilgrim der bestemt ikke havde lyst til at overholde lukketid/sengetid, det passede ham at komme tilbage kl. 23.55, havde det været Lucita der havde været der var hun kommet om og låst hoveddøren kl. 23.00 uden at have tjekket om der var nogen der ikke var kommet "hjem", derefter var Lucita gået hjem til sig selv, og der havde ikke været mulighed for at komme ind på alberguet.

Jeg havde overblik over hvem der manglede så jeg vente oppe, dog med låst hoveddør, han skulle lige vide at man overholdt lukketiderne....

 

 

 

22/4

Ih altså det er ferie dette her, i dag har vi diskuteret, - diskuteret hvilken ugedag det var, ingen af os var helt sikre på det, men jeg kom nærmest - næsten, sagde det var torsdag eller fredag, Helmer mente kun det var onsdag – det er Torsdag….

Vi forlod Triacastela ved 11.30 tiden i dag, formiddagen blev brugt til forskellige gøremål i Alberguet, jeg tog rengøringen og klargøring til nye pilgrimme på 1. salen mens Helmer var i badeværelset i meget lang tid og derefter lavede morgenkaffe til os. Derefter var det mig der snuppede en lang og dejlig tur i det varme vand i badekarret.

Lucita kom kl.10.00 og vi fik snakket lidt, så godt det nu kunne lade sig gøre når der hele tiden skal bruges ordbog og fingersprog, men vi var begge glade for at se hinanden igen.

Inden vi kørte var vi lige i supermarkedet og handle lidt, det var rigtig sjovt, jeg kom lige indenfor døren, og konen til Ejeren kikkede sagde Hola, kikkede igen og genkendte mig -så var der uddeling af kindkys på rigtig Spansk manér, hun spurgte til os, og om vi skulle blive i byen, vi fortalte at vi faktisk var på vej videre, var på ferie og havde besøgt Lucita.

Vi kørte til Samos og så klosteret der, mødte der franske par vi havde mødt på Cruz Ferro, så vi fik lige en snak om hvad vi hver især havde set/oplevet og hvor vi havde overnattet, de ville også videre til Santiago, så måske ser vi dem igen, dog, de er på vej til det nordlige Portugal, så de skal ikke så langt fra Santiago før de drejer mod syd.

Vi kørte videre til Sarria hvor vi spiste frokost på en parkeringsplads ved floden, det var blevet så skønt vejr at jeg for første gang kunne sidde ude i solbluse ½ time. Efter Sarria fortsatte vi til Portomarin, men der kom vi dårlig nok ud af bilen, vi havde lige holdt ind på en parkeringsplads da det blev uvejr, regn så vi slet ikke kunne se ud, blandet med hagl og samtidig lyn og torden, vi blev enige om at skynde os videre og se om vi kunne ”finde” godt vejr lidt længere mod øst. Vi kom nu kun et ganske kort stykke videre før det blev så slemt med regn og haglvejret at det ikke var rart, og lynet slog ned meget tæt på hvo vi kørte. Efter en tid stoppede uvejret, men tunge sorte skyer hang rundt over bjergene så vi bestemte os til at komme videre og køre til Santiago. Vi var lige en tur oppe over Monte Gozo så Helmer kunne se monumentet, der oppe. Derefter kørte vi de sidste 4 km. ned til Santiago hvor vi nu er indlogeret på campingpladsen.

I morgen skal vi se på byen og til Messe kl.12.00 i Katedralen.

Der er et andet Dansk par her på Campingpladsen, Jeg har endnu ikke set dem, men Helmer har hilst på dem.

 

 

 

 

23/4

Nøj for en dag…

Vi skulle altså bare se Santiago i dag, Katedralen, den gamle by, opleve stemningen og til Messe.

Det var slet ikke til at komme ud af sengen til morgen, gråvejr og regnvejr, jeg har nu heller ikke oplevet Santiago uden regn, og det er 3. gang jeg er her, så det var jo slet ikke ualmindelig.

Vi ville egentlig have cyklet der ned, men så ville vi have været godt våde resten af dagen, så vi bestemte os for at tage en bus, som skulle gå et lille stykke fra campingpladsen hver ½ time. Inden vi fik os bestemt til hvordan vi skulle gribe det an begyndte klokken at nærme sig 11.00 og messen i Katedralen er kl. 12.00. Vi skyndte os at pakke en rygsæk med regnbukser, regnjakkerne havde vi på, gik ned i receptionen og fik dem til at bestille en Taxi til os, for vi kunne se at det ville knibe at nå at komme rettidig til messen hvis vi ventede på at komme med bussen.

Taxien kom ret hurtig og vi blev kørt helt ind i den gamle by og næsten til hovedindgangen i Katedralen, så vi var der i god tid. Vi gik lidt rundt på kirkepladsen for at se og fornemme, der var også en hel del mennesker der var ved at ligge noget ud på pladsen, vi troede de var ved at lave en eller anden form for Happening, det viste sig senere, at det var skolebøger der blev lagt ud så folk kunne tage hvad de ville, vi fandt et par stykker fra 2. og 3. klasse som vi vil tage med hjem til David, måske kan han bruge dem om et års tid.

Der var rigtig mange der skulle ind i Katedralen til messen, og der var utrolig mange turister, flere end de to forrige år, men det er jo også Helligt år for Pilgrimme og for katedralen, det er det de år hvor den 25 juli falder på en Søndag. Der er vagter både udenfor og inde i kirken, og køen for at komme ind var mega lang.

Jeg havde godt læst inden vi tog af sted hjemmefra, at rygsække var forbudt i katedralen i år på grund af at der kommer så mange, jeg troede at det var Pilgrimmenes rygsække det gjaldt, så vi havde ikke betænkning ved at putte vores regnbukser i en meget lille landsstævne rygsæk, men men men. Vagten lod damer slippe ind med kæmpe tasker hvor vi kunne have haft mindst 3 rygsække i, vores lille rygsæk måtte ikke komme ind, vi viste endda at der KUN var 2 par regnbukser i den og intet andet, men det var en meget principfast vagt, og selv om vi påpegede at mange af de han lod passere havde meget større tasker med ind end vores lille, var der altså ikke noget at gøre, han ville ikke lade os slippe ind, det kom vi nu hurtig over for jeg tog resolut rygsækken tømte den for regnbukser som Helmer fik ind på maven under hans jakke, smed rygsækken over i et hjørne bag vagten, og så gik vi ind – uden rygsæk….

Vagten havde garanteret scoret rygsækken for den var væk da vi kom ud, og der kom ikke andre op til den dør end de der skulle ind i Katedralen, og de kunne jo ikke komme ind med vores rygsæk når vi ikke kunne, så det fik vi meget sjov ud af, især da vi bagefter gik tilbage og spurgte hvor vores rygsæk var.

Efter Messen som var længere end jeg har oplevet før, gik vi over for at få en hårdt tiltrængt kop kaffe, vi sad so vi kunne kikke op på de balkoner der hørte til det værelse jeg boede på da jeg havde afsluttet min pilgrimstur, det var rigtig sjovt at kunne sidde og se der op.

Vi gik en tur gennem gaderne og jeg så et par ørenringe som jeg godt kunne lide, ville egentlig have købt dem, men besluttede at vente til vi havde fået frokost. Vi kom forbi et sted hvor vi kunne købe Döner Kebab, jeg sagde til Helmer at sådan en ville jeg faktisk gerne have til frokost, og det samme ville han, så det blev vores frokost i dag, og den var rigtig god, brødet var super godt.

Igen en tur gennem gaderne for at se, vi var inde og kikke i gården til Universitetet og så en gang igen ned af Rua Villar(gaden jeg boede i i 2008), for nu skulle jeg have mine ørenringe, men nu var klokken altså blevet et pænt stykke over 15.00, så der var lukket for Siesta og de åbnede først igen kl. 16.30, så vi fandt en Cafe hvor vi drak eftermiddagskaffe og sad og slappede af, min ryg var ved at føles rigtig godt brugt, jeg havde stået op i en time i Katedralen under messen, og det kunne mærkes, så det var skønt at kunne sidde og slappe af. Jeg havde lige sagt til Helmer at det egentlig var underligt at vi på hele turen i Spanien til nu kun havde mødt et enkelt Dansk par da der bag hans stol lød fra et par – skal vi sætte os her!!! – Det var så et par danske om havde gået at stykke af Caminoen til de havde nået Burgos, hvor manden havde fået problemer med hjertet og de ikke turde gå længere. De havde så taget en bus her til Santiago og ”legede” turister og holdt ferie til de skulle køre med en bus på tirsdag/onsdag 36 timer til Hamburg, de havde flybillet til hjemturen fra Santiago, men den var til midt i maj, og så længe ville de ikke blive her nede.

Da klokken var ved at være så mange så butikkerne igen lukkede op gik vi ned så jeg kunne få de ørenringe jeg havde set, derefter handlede vi en smule i supermarkedet før vi gik ned og tog bussen tilbage til campingpladsen.

Det er altså hårdt at holde ferie.

Nu er det ved at være tid til at begynde på aftensmaden og i aften skal jeg/vi tidlig i seng. I morgen køre vi videre her fra. Vi køre nok til Finisterre som kun er omkring 80 km. væk.

Håber det bliver lidt mere varmt, vejrudsigten lover op til 26⁰ efter weekenden, så det bliver skønt, hvis altså det også kommer der hvor vi køre hen. I dag har det højest været 18⁰, men tørvejr det meste af eftermiddagen så det har været OK.

 

 

24/4

Kørte fra Santiago ved middagstid, vi kørte mod Finisterre, efter ganske kort tid begyndte det at støvregne. Da vi kom op i bjergene, som endda ikke er særlig høje, lå skyerne helt ned over vejene.

Vi stoppede ved en rasteplads hvor Helmer lige skulle overbevises om, at alle de gule buske vi kunne se, og har set i bjergene den sidste uge ER Gyvel, og så skulle han lige have mulighed for at plukke Eucalyptos blade af et træ så han kunne dufte det. Jeg plukkede også en del friske skud, og nu ligger der nogle både i frugtskålen og også lidt på badeværelset og dufter skønt, så nu har vi helt gratis frisk –duft.

 

Caminoen mod Finistere, stien går gennem nyplantede Eucalyptos træer og Gyvel buske

en skøn duft og et kønt syn.

 

 

 

 

Vi spiste frokost på en rasteplads og fortsatte gennem Cee som er en rigtig lille Bade- og Fiskerby, da vi kom til Finisterre lå skyerne ned over det hele så sigtbarheden var under 50 m. Helmer gik ud i regnvejret for at se det sted på klippehylden hvor jeg havde overnattet sidste år, han var kun ganske få skridt fra bilen før han forsvandt i tågen, det lettede dog lidt ind imellem, så han fik set stedet og syntes det var rigtig dejligt, han ville køre der ned og holde, men det turde jeg ikke, stien går langs afgrunden, og i sådan en tåge skulle jeg ikke nyde noget.

På det tidspunkt var tågen så tyk at jeg slet ikke kunne se at området og vejen der ned til var blevet ryddet for krat, buske og små træer som bare voksede vildt og kun havde levnet en meget smal sti hvor der kunne køre en bil. Det viste sig senere på dagen at der nu var en fin vej, ikke bred men helt OK at komme der ned ad.

 

 

Vi kørte hen til P. pladsen ved fyret og restauranten, vi gik lidt rundt på klippen, det blev ikke til særlig meget i regntågen. Helmer gik dog så langt ned af klipperne mod havet som han kunne komme, og lige på det sted hvor han gik ned skulle det være det vestligste punkt på det Europæiske fastland.

Vi gik i tørvejr i restauranten og fik en kop varm kaffe før vi kørte tilbage til Cee for derefter at dreje sydpå ned langs kysten. Vi skulle til Ezaro og se vandfaldene der nede. I dag var det en usædvanelig oplevelse for en hel del unge mænd rappellede op af de glatte klipper for derefter at glide ned af klippesiden midt i vandfaldet, en lidt speciel form for ruchebane, vi kunne se på deres slidte og hullede våddragter, at det helt sikkert ikke var første gang de havde prøvet det.

Aftensmaden spiste vi ved floden i Ezaro og skulle så finde et sted at sove, det var blevet rigtig fint vejr selv om regnskyerne stadig hang meget lavt over bjergene, vi bestemte os for at køre tilbage til Finisterre og sove på klippehylden, håber på at vejret bliver bedre i morgen så vi rigtig kan nyde udsigten og det skønne sted.

 

Det er nu kl. 22.00 stjerneklart og 14.3⁰ Så vi håber det bliver rigtig fint i morgen.

 

 

 

25/4

Vågnede til en fantastisk morgen, skyfrit, solen der allerede bagte godt ned , en betagende udsigt over havet og bjergene bag os – og Spansk musik for fuld udblæsning…..

Det var et ungt Spansk par som også holdt her ude, og åbenbart ikke havde nok i bølgebruset som kan høres 150 m. nede under os. Jeg sad lige og kom til at tænke på, at her hvor vi holder, faktisk er på højde med Himmelbjerget. Her går det bare ikke ned af blide bakker, men en stejl og ufremkommelig klippevæg ender i nede i et brusende hav. Kysten her hedder Costa Muerte /Dødens kyst.

De unge Spanier er kørt, så nu er vi helt alene her ude, men det får vi nok ikke lov til at blive ved med, for dette sted ER en Perle. Vi har vendt vognen for vi fik vinden ind bag, og det blæste udluftnings os fra køleskabet ind i vognen.

 

Vi vil slappe af her på ”vores” klippehylde i formiddag og vi i hvert tilfælde ikke flytte os her fra før et godt stykke efter middag. Hvad skal man med 5- stjernede campingpladser med hoppepuder og wellnes når man kan sidde på det alleryderste klippeskær og det eneste man kan høre, er brændingen under os, og fuglene over os.

For et øjeblik siden var der en stor mørk fugl der fløj op ovre ved fyrtårnet, vi kunne se det var en Ørn, og vi fulgte den med blikket mens den ganske langsomt i rolige cirkler forsvandt så højt op at vi ikke mere kunne se den. Hvor fantastisk, der er nu 3 ørne der cirkler rundt højt oppe…

Pladsen vi holder på var sidste år med højt græs og buske, her kunne holde 3 højest 4 autocampere, i år er det høje græs ryddet og buskene fjernet, det har giver et stort areal hvor der kan holde 8-10 campere uden at de holder tæt. Der er endnu ikke meget græs hvor der er ryddet, men når det kommer op bliver her rigtig fint.

 

 

 

 

 

Vi syntes rigtig vi har fundet et lille paradis her, det eneste forstyrrende element er Bjerggeder som vi absolut skal kikke efter, der går en flok på 7-8 stykker på klippen ved siden af os.

Vi blev på ”vores” klippehylde i dag, det har været rigtig dejlig, vi har nydt det, slappet af, læst og ”holdt øje” med skibene og de små fiskerbåde som er sejlet forbi langt nede. Vi havde på et tidspunkt besøg af et par af bjerggederne som kom meget tæt forbi os, de er ret sky.

Ved 20- tiden gik vi over til fyret for at se Solnedgangen, den var meget smuk men jeg kom til at fryse ret meget, jeg har fået en hel del sol i dag da vi har siddet ude hele dagen, så jeg er nok blevet lidt kuldskær.

Da vi kom tilbage 21.45 var her et leben, vi havde fået besøg, rundt om camperen kun nogle få meter væk havde en flok på 20 af bjerggederne slået sig ned og gik fredelig og græssede, så udenfor lugter det godt og grundig af Ged.

 

Solnedgang ved Finistere

 

 

26/5

En skøn morgen, klokken er 10.00 og der er 19,3⁰, så det bliver en varm dag.

I dag SKAL vi videre selv om det er svært at forlade denne skønne plet.

Vi tror der er en eftersøgning i gang på havet, en stor Helikopter har været hen over os og op og ned ad kysten nogle gange og den flyver lavt. – Ingen tvivl, der er et eller andet i gang, et stort orangefarvet skib er dukket frem bag klippen og Helikopteren svæver over det med døren åben og en line ned til havet, Vi bruger en meget stærk kikkert for at kunne se det.

Vi har nu slappet af i solen 29⁰ hele formiddagen, så nu vil vi pakke sammen og køre videre selv om vi sagtens kunne have haft flere dejlige dage her, men køleskabet og alt andet er ved at være tomt, så vi skal ned til civilisationen og have ”tanket op”.

Det var lidt svært at komme af sted, klokken blev omkring 15 før vi var helt klar til at starte.

Vi kørte nord på mod A Coruña, vi kom dog ikke helt ind til byen, kom på en motorvej mod øst som vi fulgte 60 km. Drejede mod nord mod Mondoñedo , der var en del bjergkørsel det sidste stykke, da Mondoñedo ligge halvvejs nede i dalen, men en smuk vej at køre.

 

 

Her er en fin Autocamperplads, som ligger nær centrum, og alligevel føles det ikke som man holder inde i byen. I aftes da vi kom frem ”gad” jeg ikke lave mad, så vi gik over på baren for at se om vi kunne få et eller andet, vi var godt klar over at det ikke var den store 3 retters menu de serverede der ovre. Vi spurgte om de havde et spisekort, og fik en lille seddel med lidt forskelligt, der var bestemt ikke det store udvalg, og vi kunne slet ikke forstå hvad der stod, kendte ingen af hverken retter eller ordene, så vi bestilte bare noget selv om vi ikke anede hvad det var. Jeg fik Helmer til at gå over i camperen efter en ordbog, vi mente at kunne huske hvad der stod under det punkt som vi havde bestilt, fik ordene til Rogn, Kvæk og kroketter, og så var der Chorizo. Vi syntes ikke det var særlig spændende at tænke på, for hvad kunne det være, _- Fiskerogn – Frølår og et eller andet kartoffel + Chorizo. Nå men vi var enige om at vi da kunne spise kartoffel og brød så fik vi da lidt. Da maden kom, blev vi positiv overrasket, det var Spegeskinke, Chorizo (pølse) Spejlæg og Pommefrites, og det smagte skønt. Efter at have spist fik vi lige en kop Expresso og derefter gik vi over i vognen og så en DVD film da det var lidt for tidlig at gå i seng.

 

 

27/4

Vågnede til støj…

I dag var der 18⁰ da vi stod op, det har været varmt i nat, vi har sovet med alle loftluger åbne.

Der måtte ikke sættes borde og stole ud på pladsen vi holdt på, men der var heldigvis en fin bred kant rundt om hele pladsen som vi kunne sidde på, så der satte vi os og fik vores morgenkaffe.

Der er en lille park ved siden af autocamperpladsen, den er primitiv indhegnet i båse, vi tror der skal være noget mini dyrskue i forbindelse med 1. Maj festen som ser ud til at skal fejres ret pænt i byen, på en stor plads ved kirken er der ved at blive stillet boder og telte op til Tivoli, så der skal nok rigtig være byfest. Larmen vi vågnede til var, at de bag camperen var ved at forlænge hegn og måske gøre klar til at lave et par båse mere til dyr.

Vi kørte ad små veje gennem bjergene så langt ude ved kysten som det var muligt. 3 km. efter Ribadeo kørte vi helt ud til kysten og spiste vores frokost i et område med borde og bænke, der var mange der ude, men det var også i Siestaen, så mon ikke det var derfor.

 

Da vi havde spist gik vi en tur rundt, da jeg var her sidste år var der kæmpe høje bølger på havet, bølger som gik et langt stykke op ad trappen, så man ikke kunne komme ned til vandet, den gang undrede det mig hvorfor man havde placeret en trappe på stedet da den jo gik lige ned i et meget urolig hav med bølger der sprøjtede et pænt stykke op, det virkede lidt skræmmende.

 

Sådan så det ud sidste år jeg var her

Og sådan så der ud i dag en fin sandstrand med hel del klippehuler

 

 

Vi kørte til en lille by Salinas tæt ved Aviles, der skulle være pladser at overnatte på, det viste sig at det var parkeringspladser i en badeby, og at det var der folk parkerede når de skulle til stranden, der holdt også nogle autocampere på stedet, men det var unge Surfere, og vi blev enige om at det ikke lige var hvad vi havde tænkt os som sted at overnatte, så vi fortsatte mod Aviles, for der skulle også være en plads, da vi af GPSen var sendt rundt om de samme boligblokke flere gange uden at finde stedet, og vi egentlig heller ikke syntes at kvarteret var af de mest hyggelige, fortsatte vi mod Gijon, her havde vi 5 forskellige muligheder.

 

Nu holder vi på en parkeringsplads i en skøn park med masser af Palmer, Eucalyptos træer og store velplejede græsplæner vandet/ Bugten er 100 m. væk bag græsplænerne. Vi har taget vores stole ud i parken lige uden for fronten af vores bil, og der ude spiste vi vores aftensmad. Her holder 4 campere mere, og her bliver vi i nat. Klokken er 21.45 og man kan endnu opholde sig ude i en solbluse, der er 20,4⁰, så det er en rigtig dejlig aften, Helmer sidder ude på plænen i parken på en stol og kikker ud over bugten mens tusmørket falder på og lysene bliver tændt langs kysten.

 

 

 

 

28/4

En dejlig morgen 19⁰ og skyfrit, i dag vil vi en tur ind i Picos de Europa, en Nationalpark i bjergene.

En fantastisk tur her op, vi har kørt omkring 20 km. ind i bjergene ad små veje, hårnålesving og køer – altså de der siger MUH :-) .. De går bare frit rundt og græsser langs de smalle veje og gider dårlig flytte sig.

Vi har stoppet et par gange på vejen op, både for at fotografere, få en tår kaffe, give både os og bilen en pause, det har været rigtig hårdt at komme her op. Vi er Kun omkring 700 m. oppe men et pænt stykke inde i Picos de Europa. Det har været mange mange gange værre at komme her op end det var at komme op til det højeste punkt på Pilgrimsruten, som er over 1500m, højde, der kunne man køre jævnt op uden at køre på kanten af bjergkløfterne eller skulle gennem en mængde hårnålesving og stejle stigninger hvor man er heldig hvis man kan komme i 2. gear.

Vi har fundet en stor rasteplads her oppe, udsigten er helt fantastisk, her er meget smukt, vi kan se over på bjergene med sne, og vi har udsigt til det højeste bjerg 2648m. Mange af bjergene her omkring er over 2000m og det er bare så smukt.

Vi har besluttet at vi ikke vil køre højere op og længere ind i bjergene i dag, vi er mættet med indtryk, ved ikke om det kan blive smukkere – tror det ikke, så vi vil køre ned og finde et sted at overnatte.

 

 

Vi er kørt ned til Llanes en lille bade og fiskerby ved kysten, her har vi fundet et fint sted på en parkeringsplads ved en lille isoleret bugt udkanten af byen.

Vores vandpumpe er gået, den stod af lige som jeg skulle til at lave aftensmad, vi skal have Spagetti og kødsovs, og det er noget af det værste jeg ved når der skal skylles af og vaskes op bagefter, det tager såååå meget vand, og nu har jeg ikke noget i hanerne ØV.

Helmer har været ovre på stranden hvor der er brusere til badegæsterne, han har fyldt vores 15 l. dunk, så har vi da noget, i morgen må vi få fat i en ny pumpe.

Efter aftensmaden og opvasken som alligevel gik fint, var vi en tur ovre på strand baren og få en kop kaffe. Tidlig i seng med en god bog.

 

 

 

29/4

I dag er det overskyet, ikke gråvejr men store skyer og nogle af dem er ret mørke, det blæser en del, men temperaturen er stadig god - 21⁰ så det er til at holde ud. Vi køre mod San Vincente de la barquera, der burde være et sted hvor vi kan købe en ny vandpumpe, det er en lille fiskerby ved en flodudmunding, så mon ikke vi har heldet med os. San Vincente de la Barquera ca 60-70 km fra Santander. Vi kørte her til fordi vi måtte prøve at finde et sted hvor de forhandlede bådudstyr da der ikke er noget der bare ligner campingudstyrs butikker her i området. Vores vandpumpe strejkede i aftes da jeg skulle til at lave mad, det var sgu lidt bøvlet må jeg indrømme.

Vi har fået en pumpe. Et sted på vej mod byen så vi en mængde både der var til salg, så Helmer gik ind på værkstedet og der havde de en pumpe, vi ved ikke hvor stærk den er, for der står intet på den bortset fra at den er fremstillet i Taiwan, men bare den fungerer er det jo også lige meget.

Vi er kørt ned til byen og holder på havnen. Helmer har monteret pumpen og den fungerer. Dejlig at der igen kan komme vand ud af vandhanen – hvor bliver man dog afhængig af sådan en lille ting.

 

Vi har spist frokost, vejret har været blæsende i formiddag og nu pisker regnen ned, jeg kan faktisk ikke huske hvornår vi sidst har haft regn, det har været et vidunderligt sommervejr. Der er trods regnen stadig lunt ude, 19 grader, så vi fryser ikke.

Vi har det rigtig fint og har fået lidt kulør på hoved og arme også.

Vi skulle have været ind i Picos de Europa igen i dag, vi var der i går, men vi venter og ser hvad vejret byder os i morgen, for lige nu regner det og det tordner også, så der er hvis ikke meget at se inde i bjergene.

Jeg skulle lige finde nogle koordinater til et sted vi kan overnatte i nat, og så var jeg pludselig på internettet, og det må man jo benytte sig af…

Når vi har fået ordnet det vi skal på nettet på vores ”lånte” forbindelse, vil vi køre ind i bjergene igen, vi skal op til en lille by der hedder Ojedo, i morgen, hvis det er fint vejr fortsætter vi til nabobyen Potes og tager en bjergbane op i Picos de Europa.

Håber på fint vejr, mens vi har siddet her på havnen har det regnet og tordnet og temperaturen er faldet til 18,7⁰ så det er lidt køligt nu, kan være man skal have en trøje på, har ellers kun haft T-Shirt eller solbluse på den sidste uge .

 

 

 

30/4

Så er det den sidste dag i april måned.

Vi kørte sidst på eftermiddagen i går op til den lille by Potes som ligger inde i bjergene det var noget af en vej her op, ikke stejlt da vi kørte langs floden i noget der lignede en bred klippespalte, vejen var ikke hvad jeg syntes var særlig rar at køre på, meget smal med mange sving, og høje bjerge langs, vi kunne næsten overalt ikke se 100m. frem og fornemme hvor vejen gik sådan snoede det sig, vi mødte busser og lastbiler hvor vi var nød til at snegle os forbi hinanden, så lidt plads var der, men det var spændende .

Vi holder på en flot campingplads lige udenfor Potes, her er grønt og flot, bjerge hele vejen rundt og Ørne der svæver rundt på himlen.

 

Vejret er blevet bedre end i går, i dag er der sol og 24 grader, og vi har igen kunne sidde ude og drikke morgenkaffe.

Vi spiste på campingpladsens restaurant i aftes, både lækker billigt.

 

Vi køre tilbage til kysten i eftermiddag og overnatter sikkert i Santander i nat.

Det blev middag før vi forlod campingpladsen, det var en dejlig plads, vi kunne såmænd godt have blevet der et par dage mere, men vi er her jo også for at se noget, så vi kørte ned til Potes hvor vi kikkede på byen som var en cahrmerende lille men turistet bjergby, vi fik handlet et par småting at tage med hjem, jeg købte mig også en ny Flies trøje det var blevet lidt mere køligt, og det var begyndt at blæse meget, så vi fandt en bar med læ hvor vi kunne sidde ude og få en kop kaffe før vi kørte tilbage gennem bjergkløfterne til kysten, vi stoppede et sted på vejen inde i bjergene, ved en parkeringsplads lige før en meget lille by og havde en kaffepause.

 

 

Temperaturen var faldet en del, da vi kom ud til kysten var det kun 16⁰.

Vi kørte på motorvejen ØV….. til Santander, der skulle være et sted vi kan overnatte, med lidt besvær fandt vi da også pladsen, Et fint sted ved havet en ke stor parkeringsplads, det viser sig bare senere på aftenen, at det er her byens unge holder til med deres biler og ”tæppebanker musik” og nogle af dem får også brændt dæk af og køre om kap. Her holder foruden os en Belgisk og en Hollandsk autocamper Der var også en Spansk, men de er hvis flygtet. Hvis der ikke bliver mere rolig får vi nok ikke sovet meget i nat, det er som at opholde sig midt i et Diskotek. Vi blev rimelig hurtig "spærret inde", og i det selskab skulle man hvis ikke gøre sig upopulær ved at bede nogle af de unge flytte deres biler fornemmede vi.

Det ville være et fantastisk sted at holde hvis der ikke havde været al den larm. Vi holder ved fortovskanten og det er et omkring 5 m. bred fortov med bænke for hver 8-10m. og på den anden side af fortovet, et rækværk ned til havet. Ude i bugten ligger 3 store skibe for anker.

Kl. er nu 22.00 og ude er der 17,3⁰ så det bliver måske fint vejr i morgen igen. Vi sidder og håber på, at vi vil få en ordentlig regnskylle, så er vi sikre på at de flere hundrede unge smutter hjem i tørvejr, chancen er der, der ligger nogle tunge sorte skyer over bjergene her langs kysten. – Det er da et ”fromt” ønske – ik`

Det gør nok ikke det hele bedre at det er fredag aften, og i morgen er det 1. maj. Hvor der bliver afholdt festligheder selv i den mindste lille landsby. De sidste dage har vi set hvor der bliver forberedt til festlighederne overalt.

Aftenen/natten endte med at omkring 1000 unge mennesker i biler blokerede hele det store parkeringsområde, der blev drukket og kørt race og hver bil spillede hver sit musikstykke så det var vild kaotisk, og vi kunne ikke komme derfra. Politiet kom, og var udenfor vores camper omkring 45 min. hvor der blev tjekket kørekort og blæst i sprit balloner, en blev taget med og en bil blev fjernet, måske konfiskeret, for det var en flot ret ny og velholdt bil. Omkring kl. 2.00 kom der en regnskylle og det tyndede ud i bilerne, men først omkring 3.45 var der ro og vi kunne tænke på at lægge os til at sove.

 

 

 

1/5

Så er det 1. maj og området må være blevet rengjort allerede tidlig i morges mens vi sov, for i nat lignede det en stor affaldsplads af tomme flasker, papir og engangsbægere, men der er intet at se nu til morgen.

Vi skyndte os ud af Santander, og hvis det står til mig kommer jeg aldrig tilbage der til, det var så vildt !!!!

 

Vi har været oppe i Puente Viesgo og se nogle huler, det var en ret stor hule med en del hulemalerier og tegninger, men jeg var ikke særlig imponeret , jeg syntes absolut det jeg så af hulemalerier og tegninger i hulen i Ramales de la Victoria Cueva de Covalanas var betydelig bedre,o g jeg husker det også som der var flere billeder. Puente Viesgo syntes jeg at der var flere ting som var meget svære at se hvad de skulle forestille, selv når man fik det forklaret, hvorimod i Cueva de Covalanas var jeg ikke i tvivl om hvad jeg så.

Man måtte ikke tage billeder i hulerne

 

Et lille udsnit af et kort, hvis der er interesse for at se huler

 

Det var en flot tur der op - igen en tur ind i bjergene selv om den ikke var særlig lang.

 

 

Ved Laredo snakkede vi om at finde et sted ved stranden og drikke kaffe, frokosten havde vi spist på en rasteplads i bjergene. Nu ville vi finde en plads ved stranden hvor vi kunne slappe lidt af. Vi fandt ikke noget i Laredo, ingen muligheder for at holde bare så man kunne se vandet, og der var store højhus områder helt ned til stranden.

Vi kørte videre og på vej op ad en bjergvej så vi en camper holde neden for bjerget i en lille bugt ved havet. Vi havde kikket efter et sted i den lille by vi var kommet igennem uden at finde noget der lignede en vej mod havet, vi vendte og kørte tilbage for at se hvordan vi skulle komme der ned, for det hele var omkranset af bjerge. Vi fandt et lille skilt der viste mod stranden, og ad en lille smal vej nåede vi her ned, vi blev skam positiv modtaget, for det var både den Hollandske og den Belgiske autocamper fra i aftes/nat i Santander der holdt her nede, de havde allerede spurgt om det var ok at holde her, for der er en mængde skiltning med forbud, både rasteplads, camping og meget andet, men de havde fået at vide at autocampere godt må holde her, så her holder vi nu, og her bliver vi i nat, det eneste der kan forstyrre vores søvn her vil være bølgerne der bruser ind mod kysten, og det er jo skønt at blive forstyrret af.

- Og Ih hvor vi sov………

 

Fortsættes.........

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved Bente Jørgensen